Sebzeli Makarna Sosu Tarifi
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet kabak (küp doğranmış)
- 1 adet kırmızı biber (küp doğranmış)
- 400 gram doğranmış domates (konserve veya taze)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- 1 çay kaşığı kekik
- Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
- 1 su bardağı sıcak su veya sebze suyu
- Taze maydanoz (servis için)
- Rendelenmiş parmesan peyniri (servis için)
Hazırlanışı:
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika soteleyin.
- Sarımsağı ekleyip 1 dakika daha kavurun, kokusu çıkana kadar.
- Havuç, kabak ve kırmızı biberi ekleyin. Sebzeler hafif yumuşayana kadar, 7-8 dakika sotelemeye devam edin.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, rengi koyulaşana kadar.
- Doğranmış domatesleri, kuru fesleğen, kekik, tuz ve karabiberi ekleyin. Karıştırın.
- Sıcak su veya sebze suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın ve sosu 15-20 dakika kapağı kapalı şekilde pişirin, sebzeler iyice yumuşayıp sos kıvam alana kadar.
- Pişen makarnanızı süzün ve hazırladığınız sebzeli sosla karıştırın.
- Üzerine taze maydanoz ve rendelenmiş parmesan peyniri serperek servis yapın.
İpuçları:
- Sebzeleri aynı boyutta doğramak, eşit pişmelerini sağlar.
- Daha yoğun bir lezzet için sosu bir blendırdan geçirip pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak mantar, patlıcan veya mısır gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz.
|