Oktay Usta'nın Soslu Makarna Tarifi
Malzemeler:
- 400 gr spagetti veya tercih ettiğiniz makarna
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 500 gr domates (konserve veya taze rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tutam taze fesleğen veya 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- Rendelenmiş parmesan peyniri (servis için)
Yapılışı:
1. Makarnayı Hazırlama:
- Derin bir tencerede suyu kaynatın, içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
- Makarnayı ekleyip paket üzerindeki süre kadar haşlayın.
- Sürenin sonunda makarnayı süzün, ancak 1 su bardağı haşlama suyunu ayırın.
2. Sosu Hazırlama:
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın, ince doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- İnce kıyılmış sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Rendelenmiş domatesleri, şekeri, tuzu ve karabiberi ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin, ara sıra karıştırın.
- Sos kıvam alınca taze veya kuru fesleğeni ekleyip 2 dakika daha pişirin.
3. Birleştirme ve Servis:
- Haşlanmış makarnayı sosun içine ekleyin, ayırdığınız haşlama suyundan yavaş yavaş ekleyerek sos ve makarnayı birbirine yedirin.
- 2-3 dakika daha karıştırarak pişirin.
- Sıcak servis yapın, üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serperek sunun.
İpuçları:
- Makarnayı sosla birleştirirken haşlama suyu kullanmak, sosun makarnaya daha iyi yapışmasını sağlar.
- Taze domates kullanıyorsanız, kabuklarını soyup rendeleyerek ekleyin.
- İsteğe bağlı olarak sosuna kıyma veya küp doğranmış sebzeler ekleyebilirsiniz.
|