Karides ve mantar ile kremalı makarna nasıl yapılır?

Deniz ürünleri ve mantarın kremsi bir sosla buluştuğu bu nefis makarna, hem göz dolduran hem de damakta iz bırakan bir akşam yemeği vaat ediyor. Pratik hazırlanışı ve zengin aromasıyla özel günlerin yanı sıra günlük sofraları da şenlendirecek bir lezzet.

22 Kasım 2025

Karides ve Mantarlı Kremalı Makarna Tarifi


Malzemeler:


  • 400 gram makarna (linguine veya fettuccine önerilir)
  • 300 gram karides (temizlenmiş ve kabuğu çıkarılmış)
  • 200 gram mantar (dilimlenmiş, kültür mantarı veya istridye mantarı)
  • 1 su bardağı krema
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  • Tuz, karabiber, taze çekilmiş
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1/4 su bardağı taze doğranmış maydanoz

Hazırlık Süresi: 10 dakika


Pişirme Süresi: 20 dakika

Porsiyon: 4 kişilik

Yapılışı:

1. Makarnayı Hazırlama:

  • Geniş bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin ve makarnayı paket üzerindeki süre kadar pişirin.
  • Makarna piştikten sonra süzün, ancak 1 su bardağı makarna suyunu ayırın.

2. Karides ve Mantarları Pişirme:

  • Büyük bir tavada zeytinyağını orta ateşte ısıtın.
  • Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dakika soteleyin.
  • Sarımsağı ekleyip 1 dakika daha pişirin, kokusu çıkana kadar.
  • Mantarları tavaya ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar, yaklaşık 5-7 dakika pişirin.
  • Karidesleri ekleyin ve her iki tarafı da pembeleşene kadar, 2-3 dakika pişirin. Karideslerin fazla pişmemesine dikkat edin.

3. Kremalı Sosu Hazırlama:

  • Kremayı tavaya dökün, tereyağını ekleyin ve kaynamaya başlayana kadar karıştırın.
  • Rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
  • Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı pul biberi ekleyip sosu birkaç dakika daha pişirin, kıvam alana kadar.

4. Birleştirme ve Servis:

  • Süzülmüş makarnayı tavaya ekleyin ve sosla iyice karıştırın.
  • Gerekirse kıvamı ayarlamak için ayırdığınız makarna suyundan ekleyin.
  • Taze doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın.
  • Sıcak servis yapın, üzerine biraz daha parmesan peyniri serperek sunun.

İpuçları:

  • Karidesleri marine etmek için biraz limon suyu ve sarımsak kullanabilirsiniz.
  • Kremalı sosun kıvamını makarna suyu ile ayarlayarak daha akıcı veya koyu hale getirebilirsiniz.
  • Mantarları önceden soteleyerek daha lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ton Balıklı Makarna Salatası
Ton Balıklı Makarna Salatası
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Makarna Salatası
Tavuklu Makarna Salatası
;