Fırında domatesli sarımsaklı makarna nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik bir akşam yemeği arayanlar için domates ve sarımsağın enfes uyumunu fırında buluşturan nefis bir makarna tarifi. Hem göz dolduran hem de damakta iz bırakan bu yemek, misafirlerinize sunabileceğiniz şık bir alternatif olacak. Malzemelerin doğal aromaları, fırının sıcaklığında mükemmel bir lezzet senfonisine dönüşüyor.

22 Kasım 2025

Fırında Domatesli Sarımsaklı Makarna Tarifi


Malzemeler:


  • 250 gr makarna (penne veya fusilli önerilir)
  • 4-5 adet olgun domates
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
  • 100 gr rendelenmiş kaşar veya mozzarella peyniri
  • 1/2 su bardağı krema (isteğe bağlı)
  • Taze fesleğen yaprakları (dekore etmek için)

Yapılışı:


1. Makarnayı Haşlayın:

  • Derin bir tencerede su kaynatın, içine bir tutam tuz ekleyin.
  • Makarnayı paket üzerindeki süreden 1-2 dakika daha az haşlayın (fırında pişeceği için tam yumuşamaması önemlidir).
  • Haşlanan makarnayı süzün ve bir kenara alın.

2. Sosu Hazırlayın:

  • Domatesleri küp küp doğrayın.
  • Sarımsakları ince ince dilimleyin veya ezin.
  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın, sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Doğranmış domatesleri, kuru fesleğen, kekik, tuz ve karabiberi ekleyip 5-7 dakika pişirin. Domatesler yumuşayıp sos kıvamına gelene kadar karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak kremayı ekleyip 2 dakika daha pişirin.

3. Makarna ve Sosu Birleştirin:

  • Fırına dayanıklı bir kabın içine haşlanmış makarnayı koyun.
  • Hazırladığınız domatesli sosu makarnanın üzerine ekleyip iyice karıştırın.
  • Üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirin.

4. Fırında Pişirin:

  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika dinlendirin.

5. Servis Edin:

  • Üzerine taze fesleğen yaprakları serperek sıcak servis yapın.

İpuçları:

  • Domateslerin olgun ve sulu olması sosa lezzet katacaktır.
  • Peynir seçenekleri olarak parmesan veya beyaz peynir de kullanabilirsiniz.
  • Fırın süresini, makarnanın üzerinin kızarıklığına göre ayarlayın.
  • Ekstra lezzet için sos hazırlarken bir tutam kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.

Bu tarifle, pratik ve lezzetli bir fırında makarna hazırlayabilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ton Balıklı Makarna Salatası
Ton Balıklı Makarna Salatası
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Makarna Salatası
Tavuklu Makarna Salatası
;