Beşamel Soslu Spagetti Tarifi
Malzemeler:
- 250 gram spagetti
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri veya parmesan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
1. Spagettinin Haşlanması:
- Derin bir tencerede su kaynatın, içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
- Spagettileri suya ekleyip paket üzerindeki süre kadar (genellikle 8-10 dakika) haşlayın.
- Haşlanan spagettileri süzün ve üzerine zeytinyağı gezdirip karıştırarak yapışmasını önleyin.
2. Beşamel Sos Hazırlığı:
- Orta ateşte bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
- Eriyen tereyağına unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun, unun rengi değişmemeli.
- Yavaş yavaş sütü ekleyin, sürekli çırparak topaklanmayı önleyin.
- Sos kıvam alana kadar orta ateşte pişirin, ardından tuz, karabiber ve muskatı ekleyip karıştırın.
- Son olarak rendelenmiş peyniri ekleyip sos kıvam alana kadar karıştırın.
3. Birleştirme ve Servis:
- Haşlanmış spagettileri beşamel sosla iyice karıştırın.
- İsterseniz üzerine biraz daha peynir serperek sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Sütü oda sıcaklığında kullanmak topaklanmayı azaltır.
- Beşamel sosu çok koyu olursa biraz süt ekleyip açabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak sosuna tavuk, mantar veya ıspanak ekleyebilirsiniz.
|