İlk olarak geniş bir tencerenin içine 3.4 litre su koyarak kaynatıyoruz. Daha sonra bir çorba kaşığı tuz ile birkaç damla sıvı yağ damlatıp, boncuk makarnaları kaynayan suyun içine atıyoruz. Yaklaşık olarak 10 dakika haşlandıktan sonra, ocağın altını kapatıp, tencerenin üzerini soğuk su ile dolduruyoruz. 5 dakika beklettikten sonra makarnayı süzüp çeşmenin altında suya tutarak güzelce soğutuyoruz. Geniş ve çukur bir kabın içinde yoğurt ile sahanda dövdüğümüz sarımsakları karıştırıyoruz. Eğer ki, kullandığınız yoğurt çok koyu kıvamlı ise bir miktar su ilave edip kıvamını ayarlıyoruz. Yani mantı yoğurdu hazırladığımız koyulukta bir yoğurt elde ediyoruz.
Mayonez ve yeteri kadar tuz ilave ederek, çırpma teli ile karıştırıyoruz. (Salatamızın yoğurdunu hazırlarken mümkünse karıştırıcı veya mikser kullanmayın. Yoğurdun özünü kaybettiriyor) Salatalık turşularını küp-küp doğrayarak, yoğurdun üzerine ilave ediyoruz. Haşlamış olduğumuz makarnayı ekledikten sonra dere otunu da ekleyerek kaşık ile karıştırıyoruz. Hazır garnitürü süzgeç ile sudan geçirdikten sonra, en son olarak makarna salatamıza ilave ediyoruz. Güzelce altını üstüne karıştırdıktan sonra, makarna salatamız servise hazır.
Afiyet olsun.